English / Engels
Zoekfunctie Afdrukken

De database met informatie over de kampen in Nederlands-Indië is via deze website op verschillende manieren te doorzoeken. Hieronder hebben we de verschillende zoekmogelijkheden op een rijtje gezet. Door op het print-icoontje (rechtsboven deze tekst) te drukken, kunt u deze pagina uitprinten. U kunt de uitleg dan bij de hand houden terwijl u zoekt.

Zoeken op de kaart

Op de openingspagina van deze website vindt u een overzichtskaart van de Indische archipel. De verschillende regio’s – Sumatra, Java, Borneo, Celebes, de Kleine Soenda-eilanden, de Molukken en Nieuw-Guinea – zijn aanklikbaar. Als u op één van de regio’s klikt, krijgt u een kaart van uitsluitend deze regio op uw scherm.

Op de regiokaart staan markeringen. Er zijn markeringen die één kamp aangeven, markeringen die één plaats aangeven waarin meerdere kampen gelegen waren, en markeringen die leiden naar een stadsplattegrond. Als u met uw muis over een markering heen gaat, verschijnt een tekstballon met basisinformatie in beeld. De tekstballon hoort bij de markering die groen oplicht, de andere markeringen blijven paars-rood. Zodra u uw muis verplaatst, verdwijnt de tekstballon weer.

Als u over een bepaald kamp meer wilt weten dan uitsluitend de basisinformatie uit de tekstballon, klikt u op de markering van het kamp. De tekstballon blijft dan staan, ook als u uw muis verplaatst. Vervolgens kunt u klikken op de rode tekst in de tekstballon. Die brengt u naar een pagina met meer informatie over het kamp of, als de tekst in de tekstballon uitsluitend uit een plaatsnaam bestaat, eerst naar een stadsplattegrond.

Wilt u bij nader inzien toch niet verder met de tekstballon die u vastgezet heeft? Dan sluit u de tekstballon door op het kruisje in de rechterbovenhoek van de tekstballon te klikken.

Gebruiksaanwijzing van de kaarten

In de linkerbovenhoek van elke regiokaart en elke stadsplattegrond vindt u een aantal knoppen waarmee u de kaart kunt bedienen. Met het plusje zoomt u in, met het minnetje zoomt u uit. Met de pijltjestoetsen verplaatst u de kaart in de richting van het pijltje dat u indrukt.

U kunt de kaart ook verplaatsen met de muis: daarvoor gaat u met de muis op de kaart staan; zodra de muisaanwijzer in een handje verandert, kunt u de kaart met de muis verschuiven.

Boven de rechterbovenhoek van elke kaart vindt u een legenda. Door op het plusje te klikken, kunt u het legenda-venster uitklappen. In de legenda vindt u de verklaring van de gebruikte markeringen. Daaronder vindt u drie mogelijkheden: 'overzichtskaart', 'vorige kaart' en 'volledig scherm'.

Door op 'overzichtskaart' te klikken, gaat u (terug) naar de overzichtskaart op de openingspagina van de website.

Door op 'vorige kaart' te klikken, gaat u terug naar de vorige kaart die u hebt geraadpleegd. Als de kaart die op uw scherm staat de eerste kaart is die u tijdens dit bezoek aan de website bekijkt, staat de link ‘vorige kaart’ niet in de legenda.

Door op 'volledig scherm' te klikken, opent u de kaart die u aan het bekijken bent op groter formaat, zonder de omlijsting van de website. Als u naar de website wilt terugkeren, klikt u op 'terug naar de website' in het legenda-venster.

Het is mogelijk het legenda-venster te verplaatsen. Daarvoor zet u de muis op de paars-rode balk aan de bovenkant van het legenda-venster. Zodra de muisaanwijzer in een windroos verandert, kunt u het legenda-venster met de muis verslepen naar een andere plaats op de pagina. U sluit de legenda door op het minnetje in de rechterbovenhoek van het legenda-venster te klikken.

Weergave

Hoe de rechterkant van uw scherm eruit ziet, bepaalt u zelf. In de rechterbovenhoek van het scherm kunt u aangeven hoe u uw zoekresultaten wilt zien. Wanneer u ‘lijst’ selecteert, krijgt u de resultaten van uw zoekwerk op uw scherm in de vorm van een lijst. Wanneer u ‘kaart’ selecteert, krijgt u de resultaten van uw zoekwerk te zien op een regiokaart of een stadsplattegrond.

Zoekinstrumenten

Aan de linkerkant van het scherm vindt u een aantal zoekinstrumenten.

In het scherm onder ‘Zoeken’ kunt u een zoekwoord typen. Daarna drukt u op de enter-toets of, met de muis, op het vergrootglas naast uw zoekwoord.

Wanneer u een deel van een woord als zoekterm wilt gebruiken, gebruikt u het procentteken. Wilt u zoeken op alle woorden die beginnen met 'fiets', dan voert u in het zoekveld 'fiets%' (zonder aanhalingstekens) in. De database wordt vervolgens doorzocht op tekst waarin 'fiets' als los woord voorkomt, maar ook op tekst waarin bijvoorbeeld 'fietsbel' of 'fietszadel' voorkomen.

Onder ‘Sorteren op’ vindt u twee mogelijkheden om resultaten die u al gevonden heeft, te sorteren: op kampnaam en op plaats waarin het kamp zich bevond. Deze sortering werkt alleen in de lijstweergave; op de topografische kaarten kan niet op plaats of naam worden gesorteerd.

Onder ‘Regio/kaart’ vind u de verschillende regio’s in de Indische archipel. Achter de naam van elke regio staat tussen haakjes het aantal kampen in die regio vermeld. Door met de muis op de naam van een regio te klikken, beperkt u het aantal kampen dat u in beeld heeft tot de kampen in die regio. De andere regio’s verdwijnen uit de lijst en van de kaart op het rechterdeel van uw scherm. In de linkerkolom verschijnt achter de naam van de regio die u heeft geselecteerd, een rood vierkantje met een wit kruisje erin.

Wanneer u op de overzichtskaart op de home-pagina van de website een regio geselecteerd heeft en zo bij een regiokaart gekomen bent, staat onder ‘Regio/kaart’ al uitsluitend de regio die u op de openingspagina hebt aangewezen.

Onder ‘Soort kamp’ vindt u de verschillende soorten kampen die hebben bestaan. Achter elke categorie vindt u tussen haakjes het aantal kampen in de betreffende categorie. Wanneer u uitsluitend in, bijvoorbeeld, burgerkampen geïnteresseerd bent, klikt u de link ‘burgerkamp’ aan. Alle andere kampen verdwijnen uit de lijst en van de kaart op het rechterdeel van uw scherm. Achter het filter dat u gebruikt hebt – in dit voorbeeld: burgerkamp – verschijnt een rood vierkantje met een wit kruisje erin.

Het is mogelijk dat u ‘burgerkamp’ selecteert als filter, maar dat onder ‘Soort kamp’ ook nog een andere kampsoort blijft staan, bijvoorbeeld ‘krijgsgevangenkamp’. Het gaat daarbij dan om krijgsgevangenkampen die burgerkamp waren of werden; zij lagen op dezelfde plaats en hadden dezelfde naam als een burgerkamp, en ‘ontsnappen’ daardoor aan het filter dat u aanbrengt.

Als u de filters onder ‘Regio/kaart’ en/of ‘Soort kamp’ gebruikt, verschijnt een nieuw item in de linkerkolom: ‘Verfijnd op’. Hieronder staan alle filters die u hebt gebruikt. Als u een filter wilt opheffen, klikt u op het kruisje achter het filter dat u wilt opheffen. Wilt u niet (meer) alleen alle burgerkampen zien, maar ook de andere kampen? Dan klikt u op het kruisje achter ‘burgerkamp’. Wilt u niet (meer) alleen de kampen in een bepaalde regio zien? Dan klikt u op het kruisje achter de regio die u als filter gebruikt hebt.

Omdat op de website niet meerdere kaarten tegelijk getoond kunnen worden, is het niet mogelijk om meer dan één regio tegelijk te bekijken. Als u filtert op een soort kamp dat in meerdere regio's voorkwam of een zoekterm intikt die zoekresultaten uit verschillende regio's oplevert, krijgt u een overzichtskaart van de Indische archipel op uw scherm. Deze kaart lijkt sterk op de kaart van de openingspagina van de website, en werkt hetzelfde als de andere kaarten die u al gezien hebt: met markeringen zijn de regio's aangegeven waarin uw zoekresultaten liggen. Deze zoekresultaten kunt u per regio bekijken door één van de gemarkeerde regio's te selecteren.

Kruimelpad

Bovenaan de zoekpagina vindt u, achter de tekst 'Uw zoekacties', een zogenaamd 'kruimelpad'. Via dit kruimelpad kunt u eenvoudig een of enkele stappen terug in uw zoektocht.

Pagina per kamp

'Eindpunt' van elke zoekopdracht is een pagina met daarop alle informatie over een bepaald kamp. U vindt op deze pagina in de eerste plaats de naam van het kamp, de residentie (provincie) en plaats waarin het kamp gelegen was, en - indien bekend - in welk deel van de plaats het kamp zich bevond.

Onder deze algemene tekst vindt u één of meer rode tekstregels. Die geven aan in welke periode(s) het kamp bestond en welke functie het kamp in elke periode had: burgerkamp, krijgsgevangenkamp, opvangkamp, ex-Japans kamp en republikeins kamp. Ook zijn enkele Kempeitai-locaties te vinden.

Als u op een rode tekstregel klikt, klapt de tekst eronder uit. Daarin vindt u, indien bekend, meer bijzonderheden over het kamp in de betreffende periode. Het gaat daarbij onder meer om eventuele andere namen waaronder het kamp bekend stond, de bevolking van het kamp, namen van commandant(en) en hoofdbewaker(s), en namen van de kampleiding. Verder vindt u er, indien bekend, het aantal geïnterneerden die in het kamp verbleven op het moment waarop het kamp zijn grootste omvang had en het aantal doden dat in het kamp viel.

De informatie over het kamp wordt, zo mogelijk, geïllustreerd met foto's en tekeningen van de kamplocatie en een plattegrond van het kamp. Als u een afbeelding aanklikt, wordt die afbeelding op groot formaat geopend. Als er meerdere afbeeldingen bij een kamp staan, kunt u in de weergave op groot formaat door de afbeeldingen bladeren met behulp van de pijltjes onder de grote afbeelding. Om terug te keren naar de websitepagina klikt u op het sluit-symbool bij de rechterbenedenhoek van de afbeelding. Informatie over het bestellen van afbeeldingen vindt u op de pagina Afbeeldingen bestellen.

Onderaan de tekst over elk kamp vindt u boektitels en verwijzingen naar archiefmateriaal. Voor sommige boeken kunt u nog in de boekwinkel terecht, voor andere zult u een bibliotheek moeten bezoeken. De verwijzingen naar archiefmateriaal betreffen momenteel (nog) uitsluitend archiefmateriaal bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).

Ook op deze pagina vindt u in de linkerkolom weer een aantal instrumenten. Onder 'Achtergrond' vindt u een link naar de pagina met algemene tekst over de Japanse bezetting en de bersiapperiode in de regio waarin het kamp ligt. Deze teksten vindt u ook via de navigatiebalk bovenaan uw scherm, onder 'Bezetting en bersiap'.

Onder 'Beeld' vindt u ten hoogste drie links: kampinformatie, regiokaart en stadskaart. Door op 'regiokaart' te klikken, gaat u naar de regiokaart met daarop uitsluitend de markering van dit kamp. Door op 'stadskaart' te klikken, gaat u naar de stadsplattegrond met daarop uitsluitend de markering van dit kamp. Vanuit de kaartweergave keert u terug naar de tekst over het kamp door op 'Kampinformatie' te klikken.

Als u klikt op de link 'Pagina printen of opslaan' krijgt u een grijs scherm in beeld, dat u vraagt of u het bestand joomla.pdf wilt opslaan. Als u op 'opslaan' drukt, kunt u aangeven waar op uw eigen harde schijf u wilt dat de pagina als pdf-bestand wordt opgeslagen en welke naam u aan het bestand wilt geven. De standaardnaam is joomla.pdf, maar die kunt u wijzigen. Nadat u opnieuw op 'opslaan' hebt gedrukt, wordt het bestand gedownload. Zodra het downloaden voltooid is, kunt u het bestand afdrukken. Daarvoor drukt u op 'openen' in het scherm 'Het downloaden is voltooid', en vervolgens op het printersymbool in de linkerbovenhoek van uw scherm.